Gå direkt till innehåll
Vi tar steg för steg i kampen mot resistenta bakterier! Nu är smådjursdelen uppdaterad i appen Strama Gävleborg .

Pressmeddelande -

Vi tar steg för steg i kampen mot resistenta bakterier! Nu är smådjursdelen uppdaterad i appen Strama Gävleborg .

Resistenta bakterier är ett av de största hoten mot mänskligheten. För att bromsa utvecklingen och spridningen av resistenta bakterier ska vi bara använda antibiotika när det behövs. Sjukvård, djurhållning och miljö – allt hänger ihop. Appen Strama Gävleborg hjälper veterinärer att använda antibiotika på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Nu är smådjursdelen uppdaterad.

Distriktsveterinärerna utvecklar appen tillsammans med Strama i region Gävleborg. Första versionen av den gemensamma appen lanserades våren 2016. Appen är gratis och vänder sig i första hand till djurvårdspersonal, men är öppen för alla som är intresserade.

”Eftersom människor och djur umgås nära varandra så delar vi bakterier med varandra. Det är därför viktigt att inte bara människor utan även djur får antibiotika enbart när det gör nytta. På det sättet skyddar vi antibiotika så den kan användas när vi blir svårt sjuka och behöver den som mest”, säger Signar Mäkitalo Smittskyddsläkare Region Gävleborg.

”Vi är många som vill göra kloka val när det gäller antibiotika, men det är inte alltid lätt att veta vad det är. Strama-appen är ett stöd på vägen”, säger Anna Norlin, överveterinär smådjur hos Distriktsveterinärerna.

Det är de tidigare riktlinjerna för hund och katt som uppdaterats.

Exempel på förändringar är:

  • Nytt avsnitt om bakterier med särskild resistens, MRSP och MRSA
  • Nytt avsnitt om sepsis - blodförgiftning
  • Nytt avsnitt om hur vi ska dosera amoxicillin, ett av våra vanligast använda antibiotikum
  • Nytt avsnitt om postoperativa sårinfektioner

”Utbudet kommer succesivt att utökas med fler djurslag och arbetet pågår för fullt med riktlinjer för nötkreatur”, säger Kerstin Vikman kvalitetschef hos Distriktsveterinärerna.

Riktlinjerna grundar sig på Sveriges Veterinärförbunds antibiotikapolicy, Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer och klinisk erfarenhet.

Ladda ner appen ”Strama Gävleborg” eller använd webbversionen på www.regiongavleborg.se/strama

Kontaktpersoner

Anna Norlin, överveterinär smådjur Distriktsveterinärerna, mobil 072-575 63 10, mejl anna.norlin@dv.sjv.se

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg, mobil 070-349 19 79, mejl signar.makitalo@regiongavleborg.se

Ämnen

Kategorier


För mer information om Distriktsveterinärerna, följ oss på:

Facebook

LinkedIn

Instagram

Med vår breda samlade kompetens över hela landet och stora engagemang för djurens hälsa gör vi vårt bästa för att du och dina djur ska få bästa tänkbara service och omvårdnad.

Vi arbetar med förebyggande djurhälsovård genom planerade besök, beredskap för akuta sjukdomsfall samt smittskydd dygnet runt, året om. Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket.

Kontakter

Robert ter Horst

Robert ter Horst

Presskontakt Biträdande chef Distriktsveterinärerna Smittskydd, officiella uppdrag 010-122 80 44